Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
March 13, 2014
Artikel delen

Apps om in te lijsten

Apps om in te lijsten: de nieuwe open source introductiecursus programmeren, waarbij mensen kunst voor hun eigen tablet leren maken.

Het Utrechtse medialab SETUP presenteert deze workshopreeks om mensen bekend te maken met ‘creative coding’: het ontdekken van de creatieve mogelijkheden van de technologie achter onze schermen.

Nederlanders brengen steeds meer tijd door met computerschermen, smartphones, tablets, apps en de achterliggende software, programmeercode en algoritmen. Het zijn de ‘recepten’ van softwareprogrammeurs die aan de lopende band bepalen wat er op al die verschillende schermen verschijnt. Als we zelf leren programmeren bieden al die digitale canvassen mogelijkheden voor talloze nieuwe kunstvormen. Helaas vinden veel leerlingen, docenten en amateurkunstenaars het nog lastig om hier mee aan de slag te gaan.

Medialab SETUP presenteert de workshopreeks Apps om in te lijsten om zoveel mogelijk mensen te laten proeven van de wereld van ‘creative coding’: programmeren met zelfexpressie als hoofddoel. Programmeren is niet alleen het domein van functionele toepassingen zoals het stukje software waarmee je je belastingaangifte doet. Al sinds de jaren '60 maken programmeurs ook software waarmee enkel creatieve doelen worden gediend. Het veld is uitgegroeid tot een enorm cultureel domein, waarbij het experiment en visuele verrassingen voorop staan.

Met minimale vaardigheden is het al mogelijk om indrukwekkende werken te creëren. Deze introductiecursus heeft niet als doel om whizzkids af te leveren, maar cursisten te laten proeven van de mogelijkheden van code en hen te helpen besluiten of dit medium iets voor hen is. Na vier workshopavonden uploaden cursisten een eigen werk naar een Android-tablet, die vervolgens als bewegend schilderij aan de muur kan worden gehangen. Ook wordt duidelijk hoe het werk kan worden geprint en via YouTube kan worden verspreid.

Alles aan Apps om in te lijsten is open source: van de software waarin gewerkt wordt tot aan de lesstof zelf. Van programmeurs tot docenten: iedereen mag een eigen variant ontwikkelen door de bestaande lesstof over te nemen en aan te passen. De enige voorwaarde is dat ze deze volgens de regels van open source ook weer open source aanbieden. Zo ontstaat een altijd veranderende cursus die voor leerlingen up-to-date is en die docenten de vrijheid geeft deze aan te passen aan hun eigen lesstof.

SETUP stimuleert met deze workshop creatieven om hun kwasten en Photoshop niet weg te leggen, maar zichzelf ook open te stellen voor de mogelijkheden die computerkunst biedt. Het begrijpen van programmeercode en algoritmen op een basaal niveau is een enorm belangrijke vaardigheid in de 21ste eeuw. Met deze cursus wordt bijgedragen aan zowel de vorming van het digitaal-culturele landschap als aan de technische kennis van jonge en oudere generaties.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS