Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
July 7, 2015
Artikel delen

BBC onthult officieel ontwerp microcomputer Micro Bit

De BBC heeft het ontwerp van de Micro Bit getoond: de micro-computer die het bedrijf wil vertrekken aan het onderwijs. De uiteindelijke versie beschikt over twee knoppen en een reeks leds, maar ten opzichte van het eerder getoonde prototype is de accu verdwenen.

De afmetingen van de BBC Micro Bit bedragen 4x5cm. Het kleinood beschikt over een magnetometer en accelerometer en er is ondersteuning voor bluetooth low energy. De processor is een ARM Cortex M0. De microcomputer heeft in tegenstelling tot het eerdere prototype geen eigen accu, maar kan wel via een externe accessoire met AA-batterijen van stroom voorzien worden. Daarnaast kan de usb-aansluiting voor de voeding gebruikt worden.

Op het bordje is een array van 25 leds, gerangschikt in een 5×5-patroon, aanwezig waarmee bijvoorbeeld cijfers en letters weer te geven zijn. De BBC heeft er verder voor gekozen twee knoppen toe te voegen en hiermee is de Micro Bit bijvoorbeeld als controller te gebruiken. Verder zijn er vijf input/output-ringen, om de Micro Bit aan andere sensoren of systemen te koppelen.

De BBC gaat de systeempjes in oktober gratis verstrekken aan leerlingen van 11 tot 12 jaar, voornamelijk om ze te leren programmeren. Na die maand komt de Micro Bit ook voor anderen in de verkoop. De ontwikkeling is onderdeel van project Make it Digital, waar onder andere ook ARM, Freescale, Barclays Bank, Samsung, Microsoft en de Lancaster University aan bijdragen.

Het is niet het eerste computerproject van de BBC: in de jaren tachtig bracht de omroeporganisatie de Micro uit, gemaakt door Acorn Computers. Dat systeem ging 1,5 miljoen keer over de toonbank en werd veel gebruikt in universiteiten en scholen. De BBC Micro was een grote concurrent van de ZX Spectrum, eveneens van Britse makelij, destijds.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS