Link: https://icthealth.nl/nieuws/radboudumc-krijgt-vier-nieuwe-ai-labs
DDoS-aanvallen treffen scholen: ‘We haalden de boeken weer uit de kast’
Scholen zijn inmiddels sterk afhankelijk van internet, waardoor aanvallen grote problemen kunnen veroorzaken. Vaak zijn de daders studenten van diezelfde onderwijsinstelling, zegt hoogleraar Aiko Pras van de Universiteit Twente. Het zijn volgens hem vaak jongens van tussen de 15 en de 20. Zo is vorige week nog een scholengemeenschap slachtoffer geworden van een aanval van een eigen leerling. Vooral ROC's lijken te worden getroffen.
Leerlingen vallen hun school voor de lol aan, of omdat ze bijvoorbeeld geen zin hebben om hun tentamen te maken.
De impact kan groot zijn. Dat zegt onder meer docent mediavormgeving Huub Nabben van de Christelijke Onderwijs Groep, die vorig jaar ook meerdere grote DDoS-aanvallen te verduren kreeg. "Soms lag het internet er een ochtend uit, soms een hele dag", aldus Nabben. "Zo goed als alles op school gaat digitaal."
De school was onvoldoende voorbereid, denkt bestuurslid Toine Schinkel van diezelfde scholengemeenschap. "We worden nog steeds wel eens aangevallen, maar inmiddels hebben we technische middelen om die aanvallen te kunnen afslaan."
Vorig jaar was een ouderwetse oplossing nog noodzakelijk: "We haalden de boeken weer uit de kast." Veel lesmateriaal is tegenwoordig digitaal, en ook moeten leerlingen vaak veel opzoeken op internet. "Onderwijs zonder internet kan niet meer", stelt Schinkel.
In een deel van de gevallen was een leerling schuldig aan een aanval. "Ze hadden vaak geen idee wat de gevolgen waren van zo'n aanval", zegt de onderwijsbestuurder, die spreekt over naïviteit bij de leerlingen. De school heeft ervoor gekozen om geen aangifte te doen tegen studenten. "Wel moesten ze bijvoorbeeld uitleggen in de klas wat ze hadden gedaan."
DDoS-aanval is eenvoudig
Het uitvoeren van een DDoS-aanval is eenvoudig geworden. Het bestellen van een vliegreis is moeilijker, zegt Pras van de Universiteit Twente. "Drie muisklikken en je creditcard, en je kunt een aanval uitvoeren."
Op internet zijn namelijk speciale websites opgedoken die de mogelijkheid bieden om een aanval uit te voeren, en die kinderlijk eenvoudig zijn. "Iedereen die met een computer om kan gaan, kan een DDoS-aanval opzetten. Dat terwijl de gevaren groot kunnen zijn", waarschuwt Pras. "Je kunt een school platleggen, of nog veel meer." Daarom moet er steviger worden opgetreden, stelt hij.
Het beschermen tegen een DDoS-aanval is veel moeilijker en kostbaarder dan het uitvoeren van een aanval. Vooral infrastructuur, waaronder internetverbindingen van scholen, zijn moeilijk te beveiligen. Voor websites zijn eenvoudiger oplossingen.
bron: www.nos.nl
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.