Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
May 9, 2020
Artikel delen

De 1,5-meter-samenleving: hoe doe je dat op school?

Basisscholen mogen na de meivakantie weer hun deuren openen. De 1,5 meter afstand geldt dan voor leraren, maar niet voor leerlingen. Het vo moet nog eventjes geduld hebben. Maar als het 2 juni zo ver is, zullen naar verwachting ook de leerlingen zich moeten houden aan de 1,5 meter afstand. Daardoor rijst de vraag: de 1,5-meter-samenleving op school, hoe doe je dat nou precies?

Onderwijs op afstand is mogelijk, dat hebben leraren en leerlingen afgelopen weken wel laten zien. Toch, het is niet hetzelfde als in de klas. Ook docenten en leerlingen op het vo hopen daarom dat de deuren nog voor de zomervakantie weer openen. Het RIVM onderzoekt de rol van kinderen bij verspreiding van het virus. Die lijkt vooralsnog beperkt. Maar op welke leeftijd ligt de grens? Waar kinderen wel samen mogen spelen, geldt voor pubers van 14, 15, 16 jaar de 1,5-meter-afstandsregel. Dit betekent dat docenten en leerlingen, maar dus ook leerlingen onderling, op school 1,5 meter afstand van elkaar zouden moeten houden.

Maatregelen in de klas

Hier zijn nog geen landelijke regels voor, maar Nederlandse vo- en mbo-scholen hebben intussen verschillende maatregelen in gedachten: lesgeven aan halve klassen bijvoorbeeld, in shifts. ’s Ochtends de bovenbouw en ’s middags de onderbouw. En ruimere schooltijden om leerlingen meer over de dag te kunnen spreiden. Of niet de leerlingen, maar de docenten ieder uur van lokaal laten wisselen. Daarnaast zijn er ook scenario’s waarbij niet alle leerlingen direct terugkeren naar het klaslokaal. Eerst bijvoorbeeld alleen de kinderen van ouders met een vitaal beroep. Of juist leerlingen die school het hardst nodig hebben, omdat voor hen het onderwijs op afstand moeizaam verloopt. Denk bijvoorbeeld aan nieuwkomers of leerlingen met een leerachterstand. Ook zijn er docenten die ervoor pleiten om leerlingen die zich moeten voorbereiden op de overstap naar het mbo voorrang te geven.

Bekijk hier het volledige artikel.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS