Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
April 29, 2009
Artikel delen

Filmpjes maken voor school ongekend populair

Steeds meer scholen laten leerlingen filmpjes maken als afsluiting van een project of als onderdeel van een les. Dat blijkt uit een onderzoek van Codename Future onder 600 jongeren. Zowel leerlingen als docenten zijn laaiend enthousiast over het maken van filmpjes als opdracht voor school.

Codename Future heeft een inventarisatie uitgevoerd onder leerlingen die werken met digitaal lesmateriaal. Hieruit is gebleken dat sinds september vorig jaar 222 filmpjes op www.youngreporters.nl zijn geplaatst. De filmpjes op deze site zijn het resultaat van projectlessen en filmworkshops over maatschappelijke thema’s, begeleid door Codename Future. De videoportal www.youngreporters.nl is in het leven geroepen om te laten zien hoe jongeren met maatschappelijke thema’s bezig zijn. Geeske Steeneken, directeur van Codename Future: “De animo voor onze Young Reportersworkshops is sterk toegenomen. Filmpjes maken past niet alleen heel goed bij deze jongerengeneratie; ze leren er ook enorm veel van.”

In de Young Reporters-workshops maken leerlingen filmpjes over een maatschappelijk thema. De opdrachten dagen leerlingen uit om hun kennis over het thema toe te passen. Het dwingt hen tot samenwerken en ieder heeft zijn rol te vervullen. Ze krijgen opdrachten als: “Maak een ‘geschikt/ongeschikt’-filmpje over werken bij de Belastingdienst” of “Ga als Vispolitie uitzoeken waar bedreigde vissoorten worden verkocht.”

Film is hier een middel om leerlingen te laten presenteren wat ze over het thema hebben geleerd. Leerlingen trainen op deze manier diverse vaardigheden:
1. Presentatievaardigheden: kennis over een maatschappelijk thema omzetten in een presentatie
2. Technische vaardigheden: filmen en monteren
3. Sociale vaardigheden: samenwerken, zichzelf presenteren, mensen aanspreken
4. Communicatieve vaardigheden: opbouw en structuur van een filmpje uitwerken.

Docenten zien hun leerlingen groeien, zo bleek uit het onderzoek. “Soms is het goed om eens op een andere manier met je (mentor)klas bezig te zijn. Ik denk dat het de klas als geheel dichter bij elkaar heeft gebracht”, aldus Iwan Koster, docent op Haemstede Barger. Sommige leerlingen blijken sterk te zijn op het creatieve vlak, andere komen onverwacht sociaal uit de hoek. De inzet van leerlingen is veel groter dan bij het maken van een werkstuk. Dit is terug te zien in de resultaten: het zijn filmpjes waar leerlingen en docenten bijzonder trots op zijn.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS