Link: https://icthealth.nl/nieuws/radboudumc-krijgt-vier-nieuwe-ai-labs
Films kijken in de klas stukje duurder
Veel scholen die een Sinterklaasfilm of ander dvd’tje in de klas willen laten zien, moeten dit schooljaar een stukje dieper in de buidel tasten om de rechten hiervoor af te kopen. FilmService, de organisatie die licenties verleent voor het tonen van dvd’s aan groepen, heeft de tarieven voor basisscholen met het goedkoopste licentiepakket aangepast. Een doorn in het oog van de PO-Raad, de sectororganisatie van het primair onderwijs, die de verhoging van de licentiekosten ’onacceptabel’ noemt. Met name rond de Sinterklaastijd zal FilmService weer extra onaangekondigde controles op scholen gaan uitvoeren, om te checken of zij de benodigde licentie hebben.
Het vertonen van filmmateriaal buiten een privésetting mag alleen als hier een licentie voor verkregen is in verband met auteursrecht. En dat geldt ook voor scholen die ter vermaak een film aan hun leerlingen willen laten zien. Vorig jaar kostte het tot vijf keer vertonen van een dvd in de klas 90 euro. Werd een film tien keer getoond, of werden er tien verschillende films laten zien, dan kostte dat de school 170 euro aan licentiekosten. FilmService heeft voor dit schooljaar de laagste prijscategorie geschrapt. De scholen die dit pakket hadden, krijgen nu automatisch een licentie voor het tien keer vertonen van een film en betalen dus 170 euro in plaats van 90.
”Dit is bijna een verdubbeling van de kosten en dat vinden wij fors”, zegt Harm van Gerven van de PO-Raad. ”Verschillende scholen hebben ons hierover benaderd. Wij hebben onze onvrede ook aan FilmService geuit en hopen voor volgend schooljaar nieuwe afspraken te maken over deze onacceptabele tarieven.” De raad roept scholen daarom op hun licentieovereenkomst nog eens goed te bekijken en eventueel bezwaar te maken. ”Kleine scholen die slechts een enkele keer een film vertonen, hebben nu ook een licentie voor tien keer. De kosten voor deze scholen kunnen fors lager uitvallen als zij een losse licentie kopen.” Eén keer een film in de klas laten zien zal deze scholen dan 1.20 euro per kind kosten.
Ad Heskes, directeur van Videma en FilmService zegt de kritiek van de PO-Raad niet te begrijpen. ”Wij hebben deze aanpassing vorig jaar al aangekondigd bij de raad. Daar kwam geen enkele reactie op en nu de factuur bij de scholen op de deurmat valt, trekken zij plots aan de bel.” Het laagste tarief schrappen was volgens Heskes noodzakelijk. ”Veel scholen met het goedkoopste licentiepakket lieten vaker dan vijf keer films zien. Dat bleek uit hun eigen administratie. Vooraf geeft een school de keuze voor een licentiepakket door en achteraf laten zij weten welke films en hoe vaak deze getoond zijn. Dit aantal kwam vaak niet overheen met het aantal vertoningen waar zij recht op hadden en dat hebben we destijds door de vingers gezien. Het verbaast mij daarom dat scholen nu gaan klagen.”
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.