Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
November 7, 2014
Artikel delen

Kinderen ontwerpen hun stad van de toekomst

Op 15 november aanstaande, zullen 150 kinderen tegelijkertijd, in Nairobi, Dublin, Amsterdam, Berlijn, Rio de Janeiro, gezamenlijk hun stad van de toekomst ontwerpen. In de eerste, van een reeks, wereldwijde “Design-a-thons” voor kinderen. 

Tijdens de Design-a-thon leren kinderen omgaan met de methode van ontwerpend leren met gebruik van nieuwe technologie, zoals Arduino en LittleBits. Deze aanpak combineert Design thinking enMakersonderwijs, die beiden wereldwijd terrein aan het winnen zijn in het onderwijs. Belangrijkste doel van de Design-a-thon: dit nieuw type onderwijs demonstreren aan ouders, onderwijzers en beleidsmakers; om deze manier van maken en leren, in toenemende mate te integreren in het dagelijkse onderwijs; om kinderen beter voor te bereiden op de continue veranderende en steeds complexer wordende wereld. 

Initiatiefnemer Emer Beamer (Unexpect): “We vergeten kinderen vaak om hun mening te vragen. Stel ze de vraag: “Wat zou je het liefst veranderen in de wereld, en hoe zou je dat aanpakken?”. Dan roepen ze niet ‘meer speelgoed!’, maar willen ze een 3D printer ontwikkelen om de honger op te lossen, of een zelf-schrijvende pen ontwikkelen voor kinderen met dyslexie. Als je kinderen de juiste vraag stelt, hen de ruimte geeft voor hun fantasie, en ze met een ontwerpend leren methode en technologie helpt om een oplossing te bedenken, dan kunnen wij heel veel van hun leren.” 

Emer heeft de afgelopen 15 jaar een groot aantal design-gerichte onderwijsprojecten gerealiseerd in Afrika, Zuid-Amerika en Azië met de stichting Butterfly Works. Gedreven door haar achtergrond als interaction designer en haar wil om alle kinderen een kans te bieden, heeft zij duizenden kinderen aan kennis en werk geholpen. Met haar nieuwe bedrijf Unexpect wil zij kinderen over de hele wereld bereiken. Bovendien maakte zij haar onderwijsmethode geschikt voor jongere kinderen. Deze is vereenvoudigd naar 4 stappen: 'onderzoek doen', ‘bedenken en schetsen van je idee’, ‘bouwen van een prototype met motors, sensors, en andere nieuwe techniek’ en ‘presenteren van je idee’. De Design-a-thon wordt gesteund door Daan Roosegaarde, Ralien Bekkers, Jeroen van Erp en Gesche Joost. 

De Design-a-thon op 15 november is de wereldwijde introductie van deze future-proof onderwijsmethode. De 150 kinderen zullen dan hun stad van de toekomst ontwerpen rondom mobiliteit, voeding en afval. Hoogtepunt op de dag is het moment waarop alle kinderen elkaar ontmoeten via Skype en ideeën uitwisselen. 

De initiatiefnemers raken de juiste snaar, gezien het groot aantal enthousiaste reacties van kinderen en ouders. Wethouder Abdeluheb Choho van Duurzaamheid steunt de Designathon in Amsterdam en gaat met de kinderen in gesprek over de oplossingen die zij maken en bedenken. Toch vragen de intiatiefnemers nog om specifieke aandacht en hulp om deze ontwerpend leren methode te implementeren in het schoolsysteem. Beleidsmakers, docenten, ouders en kinderen worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen. 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS