Link: https://icthealth.nl/nieuws/radboudumc-krijgt-vier-nieuwe-ai-labs
Nieuw lesprogramma over internet, privacy en big data
Media hebben een grote invloed in ons dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat kinderen hier kritisch en bewust mee leren omgaan. Onderwijs over Mediawijsheid besteedt echter onvoldoende aandacht aan de techniek achter internet en bescherming van dataverkeer. Waag Society, Bits of Freedom en Netwerk Democratie hebben gezamenlijk een nieuw programma ontwikkeld, De Baas Op Internet, waarmee ze deze thema’s onder de aandacht willen brengen bij kinderen van 10-14 jaar oud.
Veelomvattende lesmodules voor bewustwording internet en privacy
Hoe kan een Snappchatbericht van de ene telefoon naar de andere telefoon komen? Waar komt je internetverbinding eigenlijk vandaan? En waarom hoef je bijna nooit voor een app of site te betalen? Dit zijn enkele voorbeelden van vragen die in het onderwijsprogramma behandeld worden. De Baas Op Internet, bestaande uit zes online modules die kosteloos te downloaden zijn, heeft als doel kennis over het het internet te vergroten en van jongeren bewustere internetgebruikers te maken.
De doelgroep beslaat groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van de middelbare school. Het programma kan op scholen, maar ook in bibliotheken en maker spaces worden aangeboden. Onderwerpen die aan bod komen zijn de machtsstructuren van internet, het belang van privacy, algoritmes, data, cookies, trackers en encryptie. Ze zijn vertaald naar praktische, hands-on, interactieve en vooral ook leuke opdrachten. Aansluitend op het online programma vind er een workshop plaats op 10 januari voor begeleiders, waarbij het lesmateriaal tot leven komt.
Kinderen groeien op in een tijd waarin internet, netwerken en data niet meer uit hun leven weg te denken zijn. De Baas Op Internet benadert internet als een spel met eigen regels: het heeft geen (land)grenzen met daarbinnen geldende wetten zoals in de 'echte' wereld. In plaats daarvan is het internet een plek die ontstaat door wat cyberburgers met elkaar delen. Door op speelse wijze in te zoomen op de techniek leren kinderen hoe het internet werkt. Vanuit die kennis zijn ze beter in staat om hun eigen internetgedrag te doorgronden en hun (online) privacy te beschermen.
Karien Vermeulen, hoofd Programma bij het Creative Learning Lab van Waag Society: "Kinderen leren op school wat een verbrandingsmotor is, maar niet hoe het internet werkt. Ondanks het feit dat ze veel tijd online besteden zien ze het internet nog als een ongrijpbare natuurkracht. Dit programma leert ze dat het een fysiek netwerk is met eigendoms en – machtstructuren."
De workshop over de lesmodules vindt plaats op 10 januari.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.