Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
July 9, 2015
Artikel delen

Onderwijswijven

Op 7 januari 2013 zag de weblog Onderwijswijven.nl het daglicht. Op Twitter was er een balorig momentje zoiets als de mannen tegen de vrouwen. Het gevolg waren de sites onderwijskerels.nl en de site onderwijswijven.nl.  De mannensite is niet meer zo heel actief, bij het schrijven van dit artikel.

Natuurlijk is het raar om alleen met vrouwen een weblog bij te houden want er is niets mis met mannen, maar liep gewoon zo. Het hadden net zo goed onderwijsmensen of onderwijsharten kunnen zijn.
Van verschillende kanten werd in het begin wat zeurderig gereageerd omdat wijven nu niet echt een nette benaming voor onderwijsprofessionals is. De bloggende dames vinden het inmiddels een soort merknaam en ze vinden het leuk om erbij te horen. Op de site staan inmiddels 20 namen van vrouwen uit alle lagen van het onderwijsveld, allen met een groot onderwijshart.

Waarom onderwijswijven?
Niet iedereen vindt het nodig om onder eigen naam een weblog te starten. De meest voorkomende vraag is: wie wil er nu weten wat mij bezighoudt?
Daarnaast heb je moed nodig om op de knop publiceren te drukken en ook de routine om regelmatig te schrijven is voor veel mensen toch de reden om niet met een eigen blogplek te starten.
Onderwijswijven is dus een blogplaats voor vrouwen die eens willen proberen of schrijven bij hen past en of ze het leuk vinden. Wij ondersteunen de startende schrijfsters met een handleiding WordPress. Wanneer het tekstueel even echt te spannend is, hebben we de beschikking over een heuse redactrice. Florina Blokland kijkt op verzoek van een schrijfster even naar berichten die in de conceptfase zijn even of de punten en komma’s op de juist plaats staan.

Hoeveel en hoe vaak?
Iedereen die een inlogaccount heeft bepaalt zelf wanneer en hoe vaak zij er een blogpost schrijft. Er zijn geen regels over wat wel en wat niet mag en ook niet waarover geschreven wordt.
Natuurlijk geldt ook hier dat reclame voor producten en bedrijven door de schrijfster zelf niet erg op prijs gesteld wordt, maar streng zijn we daarin niet. Ook mag er soms een persbericht geplaatst worden, bijvoorbeeld die over Codeklas,  het boek van Pauline Maas [en 40 co-auteurs] en de recensie over Muziektheater van Slag waar Roeline Jochemsen deel van uitmaakt. 

Het gevolg….nog meer nieuwe blogs
Sommige van de schrijfsters zijn inmiddels zo verknocht aan het schrijven dat ze zelf een eigen weblog gestart zijn. Voorbeelden daarvan zijn Karin Donkers [kardonsch.nl] en Edith van Montfort [edithblogt.nl]. Andere dames hadden al een eigen weblog of een website en schrijven af en toe een post die beter past op onderwijswijven dan hun eigen site.

Alleen online?
Nee, niet alleen online hebben we contact met elkaar. Juist door het ‘erbij’ horen gevoel heeft een groot aantal van de vrouwen inmiddels elkaar ook in levende lijven ontmoet. Er is een traditie ontstaan dat- er één keer per jaar – op een zondagmiddag een informele bijeenkomst is. Een van de dames stelt haar huis beschikbaar, maakt een inschrijvingsformulier en iedereen die erbij wil zijn meldt zich aan. Door de aanwezigen wordt gezorgd voor eten en drinken en zo heeft de gastvrouw alleen de lasten van de afwas.
Gezond eten is op die middag niet het belangrijkst want de calorieën worden niet geteld.
Afgelopen maart [de 3e bijeenkomst] hebben we niet alleen met elkaar gepraat maar was er voorafgaand aan de gezelligheid een workshop over het hoe en wat van een weblog. Vooral technische gebruikersvragen passeerden de revue. Maar eigenlijk is het de gezelligheid, het live uitwisselen van ervaringen en persoonlijke verhalen de reden dat zij in elk geval eenmaal per jaar bij elkaar komen.
Onderwijswijven is geen heel groot, beroemd en veelgelezen weblog, maar met de name de verbondenheid die online en offline ontstaan is, maken dat ook hier een andere waarde aan het weblog gehecht kan worden.

Kennisdelen, samen lachen en samen huilen….ach ja….echte wijven he.
Wil je de recepten van vorig jaar zien? thinglink.com/scene/494617251375218689

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS