Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
April 21, 2009
Artikel delen

Pilot met groot formaat elektronisch papier

Vrijdag 17 april is de Teachers Academy van de Universiteit Maastricht gestart met een pilot met 10 inch eReaders, de DR1000S van iRex. Acht studenten van de mastersopleiding “Evidence Based Innovation in Teaching (MEBIT)” zullen de eReaders de komende maanden testen.

Docenten uit het Voortgezet Onderwijs leren in deze opleiding hoe zij onderwijsvernieuwingen kunnen ondersteunen met wetenschappelijk onderzoek, en daar past deze pilot perfect bij, zowel onderwijsinhoudelijk als ook qua vormgeving van het onderwijs. In literatuur- en praktijkonderzoek maken de deelnemers gebruik van veel verschillende bronnen die digitaal beschikbaar zijn in het virtuele studielandschap van de UM. Dit materiaal is nu direct toegankelijk en eenvoudig beschikbaar met de eReader.

De eReader bevordert ook kennisdeling. Zelf geschreven onderzoeksverslagen zijn eenvoudig te verspreiden en snel te gebruiken door alle deelnemers, en de scholen waarin ze werken. De eReader past daarom in de flexibele onderwijsvormgeving van de Teachers Academy – PGO-online – welke specifiek werd ontwikkeld om een academische studie te combineren met een drukke baan als docent.

Samenwerking met OpenWijs.nl
De Universiteit Maastricht werkt hierin samen met de stichting OpenWijs.nl, gespecialiseerd in digitaal, duurzaam en open onderwijs. Experts van deze stichting zijn sinds 2007 betrokken bij pilots met eReaders en mini laptops in het onderwijs.

eReaders: lezen en schrijven alsof het echt papier is
eReaders werken met elektronisch papier waarin eInk gebruikt wordt. Het zijn apparaatjes variërend van pocketformaat tot A4 met een heel dun beeldscherm. Anders dan bij LCD beeldschermen heeft het geen achtergrondverlichting nodig. Net zoals bij gewoon papier valt het licht erop en wordt het gereflecteerd. Je kijkt dus niet in een lichtbron wat voor de ogen veel prettiger is. Met een apparaat van zo’n 5 ons kun je het studiemateriaal van een complete opleiding meenemen, inclusief naslagwerken. Er wordt alleen stroom verbruikt wanneer er nieuwe informatie, (een nieuwe bladzijde) op het scherm getoond wordt. Daardoor gaat de accu lang mee, van 10 uur tot zelfs anderhalve maand. Met het bijgeleverde pennetje kun je aantekeningen maken in documenten en boeken hetgeen het leren bevordert.

A4 formaat blijkt nodig te zijn voor onderwijs
De afgelopen maanden heeft de Universiteit Maastricht eerst ervaring opgedaan met de 8 inch iLiad van iRex. Daaruit bleek dat het unieke eInk scherm net zo prettig leest als papier en dat het maken van aantekeningen in boeken en documenten als positief ervaren wordt. Het scherm bleek echter te klein te zijn om PDF’s makkelijk te lezen. Het handmatig omzetten van documenten naar het 8 inch formaat bleek bewerkelijk en dus te duur. Daarom is in deze proef gekozen voor een 10 inch eReader waarin A4 documenten 1:1 gelezen kunnen worden. De Universiteit Maastricht is hiermee wereldwijd de eerste onderwijsinstelling die dit formaat eReader test bij haar studenten.

Duurzame universiteit

De pilot past ook goed in het streven van de universiteit om zo weinig mogelijk materiaal weg te gooien en zoveel mogelijk te recyclen. Ondanks dat de Universiteit Maastricht volgens de Inspectie Milieuhygiëne goed beleid voert, produceert een student tijdens zijn studie nog gemiddeld 400 kilo afval, hoofdzakelijk bestaande uit papier, koffiebekers en verpakkingsmateriaal. In 2007 had de Universiteit Maastricht 75.000 kilo minder restafval dan tien jaar geleden. Dat geldt niet voor het oud papier, dat is toegenomen met 40.000 kilo. Een averechts effect van de digitalisering, in tegenstelling tot wat iedereen dacht. Met deze pilot hoopt de universiteit uiteindelijk een behoorlijk deel van het totale papier- en kartongebruik (240.000 kilo papier en kartonafval in 2007) terug te dringen. Het digitaal onderwijs levert ook grote besparingen op in de archiveringskosten.

Kortom: goed voor het milieu en goed voor de portemonnee!

Meer informatie: Stichting OpenWijs.nl, www.openwijs.nl

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS