Link: https://icthealth.nl/nieuws/radboudumc-krijgt-vier-nieuwe-ai-labs
Scholieren leren spellen via web
Leerlingen van havo en vwo kunnen voortaan via internet correct leren spellen. Tenminste als het aan Vergouwen Overduin ligt. Dit opleidingsinstituut heeft samen met het Pallas Athene College uit Ede de VO-webspeller ontwikkeld. Dit college neemt de VO-webspeller dan ook als eerste middelbare school in Nederland in gebruik.
Vlak voor de jaarwisseling liet de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs (VO-raad) de staatssecretarissen Dijksma en Van Bijsterveldt nog weten het niveau van taal en rekenen van scholieren in Nederland te willen verbeteren. Uit het jaarlijkse onderzoek van de Nederlandse Taalunie (Taalpeil-onderzoek) bleek al in 2007 dat bij leerlingen spelling het hoogst scoort als het gaat om de meest nuttige onderdelen van de Nederlandse les. Ook hun leraren zijn het daarmee eens; maar liefst 50 procent zou er meer aandacht aan willen geven dan nu het geval is.
Tim Hoogenbosch, docent Nederlands aan het Pallas Athene College uit Ede: "Goed kunnen spellen is enorm belangrijk voor je toekomst. Via hyves een berichtje tikken naar een vriend is toch even wat anders dan straks als medewerker van een bedrijf een zakelijk mailtje sturen naar een klant. Dan zijn grote spelfouten ineens wel heel hinderlijk en op den duur mogelijk zelfs schadelijk voor het bedrijf of je carrière."
Dat is ook de reden dat het college uit Ede in het contact met opleidingsinstituut Vergouwen Overduin voorstelde een webspeller te ontwikkelen die geschikt is voor het voortgezet onderwijs. Harm Jan Bouwknegt, directeur van Vergouwen Overduin: "Die leerlingen zijn de professionals van straks en we zien nu al in de vele taaltrainingen die wij verzorgen dat spelling voor veel mensen echt een probleem is. En problemen moet je aanpakken bij de bron. Wij stellen de webspeller beschikbaar aan middelbare scholen tegen een fractie van wat onze klanten normaal moeten betalen. Gewoon omdat wij vinden dat elke middelbare scholier goed moet kunnen spellen voordat hij zijn professionele carrière start."
Als hun school meedoet, ontvangen leerlingen een persoonlijke toegangscode om waar en wanneer ze maar willen op de site www.vo-webspeller.nl in te loggen. De training start met een e-intake en een e-advies over de te volgen route. Daarna volgt de scholier de modules die voor hem zinvol zijn. De training wordt afgesloten door een e-toets, op basis van de toetsscore krijgt de leerling een cijfer.
De VO-webspeller wordt 27 januari officieel gelanceerd op de NOT, de vakbeurs voor onderwijsprofessionals in de Jaarbeurs te Utrecht. Op de open dag van het Pallas Athene College op 23 januari is er al een demonstratie te zien van de VO-webspeller.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.