Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
March 23, 2021
Artikel delen

In het basisonderwijs en speciaal onderwijs gestart met pilot preventief sneltesten

Het Ministerie van OCW is gestart met een pilot COVID-19 preventief asymptomatisch sneltesten in het basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs. Het doel van de sneltest is om de continuïteit van het onderwijs te waarborgen en de uitbraak van het coronavirus onder onderwijzers zo snel mogelijk te identificeren en te isoleren om het aantal coronabesmettingen te beperken.

Bron: Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS)

Door een bredere uitbraak te voorkomen, is het minder nodig om klassen naar huis te sturen of zelfs schoollocaties te sluiten. Het ministerie van OCW meldt dat sneltesten helpen om het onderwijs op een verantwoorde manier door te laten gaan. Pilots richten zich op preventief asymptomatisch testen van docenten en personeel. Dit betekent dat medewerkers voor de zekerheid twee keer per week zelftesten kunnen doen. Wanneer onderwijspersoneel klachten heeft of als nauw contact naar voren komt uit bron- en contactonderzoek, moeten zij zich laten testen op de GGD-teststraat. Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt via de prio-lijn.

Het gebruik van sneltesten is een ​​aanvulling op bestaande maatregelen en kan bijdragen aan de veiligste schoolomgeving. Het pilotproject zal starten op in totaal 60 scholen.

Petra van Haren AVS-voorzitter: “We hebben in november al aangegeven dat er bij de heropening van de scholen sneltesten hadden moeten zijn en liefst dat onderwijspersoneel als vitaal beroep een plek kreeg in het vaccinatieprogramma. Maar dat ze nog steeds niet breed ingezet kunnen worden, terwijl er voldoende voorraad is, is wel heel teleurstellend.”

Ledenpeilingen

Eerder was bekend dat bij de coronatest voorrang wordt gegeven aan onderwijspersoneel dat werkzaam is in het basisonderwijs, speciaal (basis) onderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs. Volgens een recent door AVS uitgevoerd ledenonderzoek gebruikt ongeveer 16% van de scholen al sneltoetsen om te voorkomen dat klassen naar huis gaan.

Uit de peiling bleek ook dat meer dan 90% van de schoolleiders ermee instemde om zonder klachten preventieve sneltests uit te voeren. Meer dan de helft van de scholen geeft de voorkeur aan zelftesten. Daarnaast vonden schoolleiders dat het belangrijke punt is dat het zeer dicht bij de school ligt en geen extra lasten oplegt aan het management vanwege de werkdruk.

 

Ga voor meer informatie en actuele updates over dit onderwerp naar de website van AVS.nl

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS