Tip hier de redactie
Nieuws
Bekijk overzicht
February 26, 2020
Artikel delen

Scholen kwetsbaar voor cyberaanval tijdens vakantie

Op het gebied van cyberveiligheid zal de vakantie een kwetsbare periode zijn voor scholen, aldus het Cyberweerbaarheidscentrum Limburg. Volgens Gilbert van Zeijl van het weerbaarheidscentrum zijn scholen per definitie een open organisatie, wat ze extra kwetsbaar maakt. “Je kunt wel geautomatiseerd de systemen in de gaten houden, maar je kunt geen mensen erbij hebben.”

Hij licht toe dat hackaanvallen geautomatiseerd worden en dat programma’s zoals phishing mails ook geautomatiseerd verstuurd worden.

Het Limburgse schoollandschap is onlangs opgeschrikt door cyberaanvallen, zoals de gijzelsoftware die de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs en de Maastricht University troffen. Volgens van Zeijl is de hogere alertheid daar aan te wijten.

Van Zeijl adviseert scholen om verschillende gedeeltes van het systeem apart van elkaar te beveiligen. Zo kan een hacker niet bij alle gegevens tegelijk. “Je kunt een scheiding aanbrengen tussen onderdelen, tussen je kantoorgedeelte en schooldossier. Net als bij een verbouwing kan dat ook in een netwerk.”

John Monsewije, voorzitter van het College van Bestuur van de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg, vertelt dat zijn organisatie reeds maatregelen heeft getroffen. Ook is bij de organisatie bekend dat de schoolvakanties extra kwetsbare periodes vormen. “We zijn op dit moment bezig met de beveiliging op een hoger peil te brengen. Naar aanleiding van wat er gebeurd is bij LVO zijn we onze systemen aan het monitoren. Onze ICT-afdeling checkt continu of er onregelmatigheden optreden. Verder hebben we ons personeel erop geattendeerd dat ze voorzichtig moeten zijn met het openen van e-mails. Dat is ook onderdeel van ons veiligheidsbeleid.”

Een computervirus heeft vorige week de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) getroffen. Door snelle reacties van de medewerkers, was de impact van het virus klein. Ook is er geen eis voor losgeld binnengekomen. De Universiteit Maastricht is ook onlangs getroffen door een cyberhack. Hierbij ging het om gijzelsoftware en heeft de universiteit een bedrag van €197.000 betaald om weer toegang te krijgen tot hun systemen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS